Hoe leer je je kleuter of kind fietsen?

Hoe leer je je kleuter of kind fietsen?

Hoe leer ik mijn kind fietsen? En doe ik dat met of zonder zijwieltjes? Die vragen kreeg ik vorige week van enkele bezorgde ouders.

Terecht! Leren fietsen is een erg belangrijke stap in de ontwikkeling, evenwichts- en lichaamsbeleving van je kind.

Hieronder ontdek je welke basisvaardigheden je kind onder de knie moet hebben om te leren fietsen en hoe je dit leerproces best aanpakt!

Succes!

Welke basisvaardigheden heeft je kind nodig om te leren fietsen?

Als ouder lijkt het misschien al lang niet meer zo, maar je mag niet vergeten dat fietsen een complexe activiteit is waar je verschillende basisvaardigheden voor nodig hebt.

Je moet sturen met je handen, trappen met je voeten, je evenwicht bewaren en ook nog eens – liefst op tijd! – remmen.

Voordat je kind veilig kan leren fietsen, moet het dan ook eerst enkele aparte basisvaardigheden onder de knie hebben.

Denk aan evenwicht, proprioceptie en grove motoriek: de basisvaardigheden voor onze sensorische integratie. Als één van deze skills niet of nog onderontwikkeld is dan zal je je kind nog niet kunnen leren fietsen.

Welke basisvaardigheden om te leren fietsen heeft je kind al onder de knie?

Als mensen bij mij in therapie komen met de vraag of hun kind klaar is om te leren fietsen, dan ga ik deze basisvaardigheden eerst na. Dit kan je bijvoorbeeld makkelijk testen door oefeningen te doen op evenwicht (check mijn Pinterest pagina voor voorbeelden!).

Proprioceptie kan je dan weer testen door na te gaan of je kind genoeg kracht kan zetten in de benen (voor het trappen later of voor op de loopfiets). Verder is het ook héél belangrijk om te weten welke houdingen het lichaam van je kind al kan aannemen.

Onderschat tot slot ook het belang van tast niet: laat je kind met de voeten in het gras lopen, op verschillende ondergronden, of laat je kind schilderen met de tenen of voeten. Zo wordt het tactiele ook aangesproken!

Diepe druk in het lichaam is een belangrijk zintuig om lichaamsbeweging te kunnen registreren in de hersenen en broodnodig voor een goede ontwikkeling!

Welke fiets is ideaal om je kind te leren fietsen?

Welke fiets is ideaal voor jouw kind? Dat hangt af van zijn of haar skills! Een goed moment om te starten met het leerproces is wanneer je kind al kan stappen, alleen of aan de hand. Dan kan je best beginnen met een drie- of vierwieler.

Vervolgens kan je overstappen op een loopfiets. Zo kan je kind zelf ervaring opdoen en komt de stimulus niet van buitenaf. Schaf dus ook geen zijwielen aan! Dan krijgt je kind immers verkeerde signalen binnen.

Het evenwicht wordt dan immers verstoord door de kwakkelende beweging van de zijwieltjes of het kind moet wachten tot het geduwd wordt omdat het zijwiel bijvoorbeeld nog vast zit in een put. Zijwielen verstoren het proces van zelfstandig leren.

Korte recap!

DUS: ga na op welk niveau je kind zich bevindt: hoe oud is je kind en wat kan het al? Kan het nog niet deftig zelfstandig stappen? Ga dan zeker nog geen tweewieler aanschaffen, maar kies voor een drie- of vierwieler.

Ga ook na of je kind al voldoende evenwicht kan bewaren. Zo ja, dan kan je overgaan naar een loopfiets. Hiermee traint je kind z’n evenwichtsorgaan en leert het zelfstandig evenwicht houden.

Wees ook geduldig! Is je kind al wat ouder en kan hij of zij nog niet goed fietsen? Helemaal niet erg. Ieder kind is anders. Laat het kind groeien op zijn eigen tempo. Ga niet vergelijken met andere kinderen.

Lukken bepaalde bewegingen niet? Ga dan een stap “terug”! Merk je dat fietsen op twee wielen te vroeg is? Stap dan terug over op de loopfiets en doe eens een gek parcours of ga naar een bos met een bruggetje. Ideaal om van de baan te racen!

Nog extra vragen over leren fietsen?

Ik wens jullie super veel succes!

Wil je een leuk parcours om je kind de nodige fietsvaardigheden op elk soort fiets aan te leren? Wens je hier meer tips over? Dan kan je altijd een afspraak maken online of in de praktijk!

komt er trouwens weer een online sessie over de overstap van loopfiets naar gewone fiets! Interesse? Mail naar info@lightbulb.be of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan komt er een leuk fietsparcours aan in je mailbox!

PS Zit je nog met vragen over de ontwikkeling van je kind in het algemeen? Mail gerust voor een afspraak. Ik sta jullie graag bij!

 

Ciao🌿

Kelly